جزئیات راه اندازی بانک هوشمند؛ ارائه خدمات مالی آنلاین از مرداد ۱۴۰۴

معاون علمی رئیسجمهور از شناسایی و حمایت تیم توانمند برای راهاندازی این نئوبانک، طی دو ماه آتی و رونمایی رسمی از آن تا مردادماه سال آینده خبر داد و گفت: طی تعاملاتی که با بانک مرکزی داشتیم و با استفاده از اعتباراتی که معاونت علمی در اختیار دارد، راهاندازی این بانک هوشمند در قالب این توافقنامه میان معاونت علمی و بانک مرکزی در دستور کار قرار گرفت که ۶ مرداد سال آینده و همزمان با روز کارآفرین، بهطور رسمی آغاز بهکار خواهد کرد.
وی با بیان اینکه برای ایجاد و راهاندازی «بانکاس»، از فناوری هوش مصنوعی به کمک شرکتهای دانشبنیان استفاده میشود، عنوان کرد: با حمایت و همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و بانک مرکزی ذیل این توافقنامه همکاری، نئوبانک هوشمند و مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی قادر خواهد بود تحول جدیدی را در ارائه خدمات پولی و بانکی به مردم رقم بزند.
همکاری بانکها و شرکتهای دانشبنیان برای ایجاد «بانک اس»
مسعود همدانلو، دبیر ستاد دیجیتال، اتصالپذیری و ارتباطات درباره «بانکاس»، نئوبانک مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی بیان کرد: موافقتهای اولیه برای ایجاد «بانکاس» صورت گرفته و زمینه برای تخصیص اعتبارهای اولیه نیز فراهم شده است.
وی در ادامه با اشاره به تحقق موافقت اولیه میان معاونت علمی و بانک مرکزی برای راهاندازی این نئوبانک، عنوان کرد: از وجوه تمایز این نئوبانک، مشارکت شرکتهای دانشبنیان و بانکهای عامل مختلف است. این نئوبانک متکی به یک بانک عامل نخواهد بود و بانکهای مختلف در راهبری این نئوبانک نقشآفرین خواهند بود. نئوبانک مبتنی بر «اعتبار اجتماعی» به ارائه تسهیلات خواهد پرداخت که روشی متفاوت از روشهای معمول در بانکها است.
همدانلو، عنوان کرد: به زودی فراخوانی برای شناسایی و بررسی طرحهای شرکتهایی که بتوانند چنین پلتفرمی را طراحی کنند، اعلام خواهد شد. پس از بررسیها، شرکت توانمند شناسایی و فرآیند ایجاد نئوبانک با حمایت و تعامل معاونت علمی و بانک مرکزی پیش خواهد رفت.
گفتنی است، «بانکاس» که با حمایت معاونت علمی و توسط شرکتهای دانشبنیان و همکاری بانکهای کشور ایجاد میشود، خدمات خود را به صورت آنلاین و بدون نیاز به شعبه فیزیکی ارائه میدهد. این نئوبانک، از فناوریهای نوین برای ارائه خدمات مالی به مشتریان بهره میبرد و تمرکز زیادی بر تجربه کاربری ساده و کاربرپسند خواهد داشت. انجام تمام خدمات مالی و بانکی به صورت برخط، سهولت و سرعت در انجام تراکنشها و دریافت خدمات آنلاین، کاهش هزینهها به دلیل ساختار دیجیتال، و دسترسپذیری جهانی که امکان استفاده از خدمات را برای مشتریان در کشورهای مختلف فراهم میکند، از مزایای «بانکاس» به شمار میرود.
کد خبر 6354956
مهتاب چابوک
علی
1
بازدید
علی
علی احمدی دارای سابقه طولانی در صنعت توسعه نرمافزار بوده و به عنوان توسعهدهنده حرفهای فعالیت میکند.
پربازدیدترین ها
- تعیین سقف مهریه تا ۱۴ سکه؛ نجات اقتصاد خانواده یا نقض حقوق زنان؟
- اصلاحات قانونی در حوزه ترافیک کلید خورد؟
- روند افزایش دما از امروز در اغلب نقاط کشور
- جزئیات دور دوم گفتوگوهای غیرمستقیم در رم
- بازدید خبرنگاران گروه رسانهای مهر از خبرگزاری رسمی قطر
- ثبت ۴۷۱ هزار و ۴۴۰ فقره سند ازدواج در سال ۱۴۰۳
- کاهش چشمگیر هزینههای خارجی آمریکا؛ صرفهجویی یا گام در مسیر انزوا؟
- از زمین خاکی تا ویترینهای لاکچری!
- از مطالبه رهبری برای پخش «روایت فتح» تا دوربینی که شهادت آوینی را گرفت
- «ترامپ خوب، نتانیاهوی بد»؛ بازی پلیس خوب و بد در مذاکرات هستهای
اخبار مرتبط
- راهکار مهم برای استفاده از هوش مصنوعی
- جزئیات مبلغ جدید وام ودیعه مسکن در شهرهای مختلف کشور مشخص شد
- مجهزشدن پهپادهای نیروی زمینی ارتش به هوش مصنوعی
- سیاست تثبیت اقتصادی، ترمز تورم فزاینده
- استفاده از هوش مصنوعی و تحلیل داده در حملونقل و ترانزیت
- دلار، فشنگ و جنگ ارزی - تعرفهای ترامپ
- سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیاردی فدراسیون کشتی در حوزه هوش مصنوعی
- قالیباف: بانکها به تعهد خود در حوزه مسکن عمل نمیکنند
- برنامه هفتم توسعه بدون جذب سرمایه محقق نمیشود
- دولت چگونه تورم را کاهش دهد؟؛ کارشناسان اقتصادی پاسخ دادند
0 نظر
یک نظر ثبت کنید
آدرس ایمیل شما نشان داده نمیشود